vineri, 5 februarie 2016

Demisiile: normă sau excepție în RM ?


Schimbarea e o față mai bună  a ceea ce a fost !


       Miroși schimbarea, o vezi, o simți, ea totuși există. Spre deosebire de chinezi, moldovenilor le e prielnică schimbarea, cel puțin unora. E rea sau bună această schimbare - e preamatur să ne opinăm. Cert e că stejarul sa uscat de mult, iar ghindele încep a cădea împreună cu frunze pînă în vîrful „copacului” chiar dacă cu întîrziere. Prevestește asta un nou sezon mai bun în această primăvară, sau e doar un proces normal de descompunere a copacului bolnav ?

Primele schimbări!


   Începutul stă totuși la baza tuturor începuturilor. Singurul lucru stabil fiind schimbarea, doar ea experimentează trecerea tuturor fazelor printr-o fază. Iar lucrurile se mișcă din interior., nu din sus în jos, nu din jos în sus, dar din sus și din jos luat la unison. Ceea ce e prevăzut ca schimbare de regim e în realitate schimbare de jucători. Ca să înțelegem noi nu am avut un joc rău, doar că jucătorii au fost la un nivel prost. Desigur că din media auzim cum capetele cad fără ca sabia să fie scoasă din teacă, dar ceea ce nu se aude e că tot organismul e supus unor schimbări. Iar culmea, otrava cu care s-au autoservit, e aceea care le este servită pentru realizarea schimbării.
        Crescut într-un regim nu poți să te hrănești din altul, crescut în afara regimului e cu mult mai ușor de adaptat. Mulți văd faptul că noul grădinar e de vină pentru schimbare, poate și au dreptate, dar nimeni nu e de vină că ei singuri sau copt, pînă cînd sau ars. Foamea de mai mult, alimentată de teama de a nu rămîne flămînd a dus la supraponderarea  organismului. Corupția a dus la supraponderarea și a acestui stejar.

Trecînd la realitățile existente! 


       Mai pe scurtJ luna februarie a însemnat pentru RM căderea ghindelor, întîrzierea din octombrie-noiembrie  a avut loc cu toate că atunci a căzut prima ghindă. Căderea ghindei regale, a cauzat un haos printre celelate, care nu aveau de unde prezice viitoul acestui scenariu. Nu se aude încă de demisionări. Șansa de a mai putrezi în copacul pe care-l dețin încă era mare, concursul grădinarilor de asemenea era pe măsură. Dar odată ales, pentru a putea concura cu alți grădinari acesta este nevoit de a face ordine în propria grădină. Februarie e norocosul care va asista la căderea marelui Stejar. E prima dată cînd i se rup rădăcinile, pînă acum avea doar crengi rupte.


Cum s-a întîmplat asta ?


      Întîi a căzut solidaritatea. Tineretul a primit un nu categoric, iar vice-ministru A. Spînu a rupt gheața din prima zi, nimeni din ceilalți nu doreau să se desprindă de realitatea lor confecționată. Încă nimic nu e definit, totul este  posibil. După 7 zile însă S. Palihovici înmînează cu S. Botnari demisiile. În cadrul primului cred că a intervenit soția, doamna Liliana, în cazul celui de-al doilea cred că Munca.
       Apoi a căzut Fiscul și Vama. T. Balițchi și I. Prisăcaru „ au înțeles” că aerul pe care încă-l mai respir se termină. Buzunarele ce întrețineau stejarii s-au rupt cu asta. În acel moment era deja clar – șirul continue. Ministerul Muncii rămîne în decurs de 3 zile fără de Vici, dar și fără de vicii. În această ordine de idei după demisia Secretarului General Andunct Bujor, și I. Crăciuneac, N. Aziziov, B. Gîlcă pruced la fel. Dar munca nu s-a terminat și ea, la fel nici demisiile. CNAM, a înțeles directorul M. Buga, nu înseamnă și „ к нам” astfel că demisia sa era inconfundabilă. Faptul că nu a fost „băiat bun” i-a dat de înțeles asta. G. Țurcanu, văzînd lipsa de susținere de la CNAM a decis să plece de la Sănătate și el. Înțelegerea Vici-lor ajunge la un alt nivel.

În același timp !


     Între timp se propune spre adoptare de către Parlament reformarea Comisia Națională de Integritate ( CNI). Care va fi sub jurisdicția președintelui RM. El va numi președintele și vice-președintele comisiei, iar ei vor răspunde direct Președintelui țări, de alfel avînd și prerogative mărite. De exemplu, vor putea confisca averile obținute în mod ilegal, iar procurarea a ceva ce costă maim mult de 30 mii euro, vor trebui explicate prin modalitatea obținerii acestui capital.
     Ceva îmi spune că vom avea ghinde prăjite la micul dejun, la prînz și cină!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Expuneți-vă părerea