vineri, 13 ianuarie 2017

De ce jurnaliștii nu sunt solidari între ei!




    Am decis sa scriu acest articol pentru a-mi expune propriul punct de vedere asupra principalei problemei ale jurnalismului din aceasta săptămână.

     După cum știți Jurnal TV trust media a primit înștiințare de a evacua clădirea în care se situa sediul central al trustului. Nu ma voi opri asupra cauzelor care au generat aceasta situația, deoarece s-ar politiza mesaj pe care doresc să-l expun. 
Cine se dovedește a fi vinovat poate sa se expună instanta de judecata, deci neplata chiriei după cum expune o poziție, sau evacuarea forțată fara motiv, după cum expune cea de-a doua poziție rămîne la judecata dumneavoastră.

    Revenind la subiect, jurnal TV și unii liderii/ persoane politice au dat startul unei campanii de solidarizare asupra situației trustului Media, și vin cu întrebarea, de ce jurnaliștii nu se solidarizează toți pe marginea acestui subiect.

     Intrebarea totuși este una buna, haideți să găsim un răspuns asupra ei.
     Un fapt probabil ar fi că presa e dezbinată. Cînd sa văzut că în RM presa de la un capăt la altul sa își apere breasla contra unui atac ? Sincer nu am întâlnit asemenea cazuri,  jurnaliștii sunt dezbinati, politica editorială le dictează deseori chiar și politica profesionala, de aceea și avem ceea ce avem.

     Anul trecut un jurnalist de la Today, Vadim Ungureanu, a fost ținta unor atacuri politice, atacuri la persoana, insulte și altele încălcări  și nici atunci nimeni practic nu sa solidarizat cu el, nemaivorbind de ONG-urile media. Cine e de vina pentru aceste cazuri care par izolate, dar nu sunt. Tot noi, jurnaliștii.

     Atunci, m-am solidarizat cu el, un jurnalist trebuie sa apere spatele unui altul, netinind cont de politica editorială a institutiei in care activează, acum îmi manifest solidarizarea și față de jurnaliștii Trustului Media, Jurnal TV, ei nu poartă raspundere pentru incompetenta administrației trustului, și nu merita sa fie concediați pentru asta.

      Intr-un stat democrat e necesar sa existe masa medie de balanta, care să expună ambele părți ale unui subiect, și nu e tragedie din cauză că Jurnal TV își schimbă locația, dar pentru că se vor concedia mai mulți jurnaliști, iar odată ce un singur jurnalist este blocat din a-si expune părerea mai departe, prin aceasta concediere, atunci tragedia devine mai mare.

    E timpul că jurnaliștii să facă pace, să întindă mînă și să se solidarizeze intre ei, pentru că de altfel aceasta breasla incepe a-si pierde însemnătate.

Lăsați politica editorială și deveniți jurnaliști, stimați jurnaliști.