vineri, 7 octombrie 2016

Pe ce electorat se bazează fiecare concurent electoral la alegererile prezidenţiale din 2016!

           După modificarea legislativă din 2000, alegerea preşedintelui ţării se efectua în cadrul Parlamentului, după 16 ani, Republica Moldova a repetat „greşeala” efectuată, prin decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, cu modificarea articolulului art.78 din Constituţie cu referire la alegerea şefului statului, responsabilitatea alegerii preşedintelui fiind trecută poporului. În acest articol, voi analiza electoratul fiecărui candidat înscris în cursă, după propriile considerente.
Sursa: http://actualitati.md/sites/default/files/mainphotos/hjo.jpg
Entuziasmul participării la prezidenţiale a antrenat 24 candidaţi, cu drept de a candida, în cursa pentru semnături, în rezultatul căreia doar 12 candidaţi au trecut de prima etapă. Voi analiza în funcţie de poziţia în buletinul de vot al candidaţilor.

Marian Lupu, lider PDM. Avînd în spatele lui un partid cu cca 50 mii membri, şi promovînd o poziţie pro-UE, acesta mizează pe sprijinul lor şi a societăţii pro-europene. Deasemenea, fiind oficial de doctrină social-democrată, baza electorală a candidatului o reprezintă şi simpatizanţii acestei doctrine. Partid de centru-stânga.

Mihai Ghimpu, liderul PL. Baza electorala o constituie cei cca 20 mii membri. Declarîndu-se partid pro-european şi unionist, acesta mizează şi pe sprijinul populaţiei unioniste din RM. Cu toate acestea lansarea candidaturii sale s-a efectuat la Iaşi, în România. Partid de dreapta.

Iurie Leancă, liderul PPEM. Baza electorală o constituie cei cca 8.000 membri. După doctrină, partidul pe care îl reprezintă e considerat a fi conservatorist, iar mesajele politice promovate se afişează a fi pro-europene. Partid de centru-dreapta.

Andrei Năstase, liderul PDA. Baza electorală o constituie cei cca 10 mii membri. După doctrină, partidul se consideră a fi de tip social-liberal, iar mesajele electorale anti-guvernamentale, şi anti-liderii Partidului Democrat, sunt promovate pentru a obţine voturi de la populaţia nemulţumită. Partidul se poziţionează în centrul eşchierului politic.

Inna Popenco, reprezentant al Mişcarea social-politică “Ravnopravie” (MR). Baza electorală o constituie cei cca 4.000 membri. După idiologie oficială, partidul se consideră a fi  pro-Rusia, simpatizează separatismul Transnistrian. O altă atenţie electorală este aţintită spre Orhei, unde liderul MR deţine funcţia de primar. Partid de centru-stânga.

Dumitru Ciubaşenco, reprezentant PN. Baza electorală o constituie cei cca 2.000 membri. Candidatul se bazează pe sprijinul simpatizanţilor liderului PN, Renato Usatâi, şi cel al populaţiei pro-Rusia. Partidul după doctrină susţine a fi de tip conservator, eurosceptic. Partid de centru-stânga.

Maia Sandu, lider PAS. Baza electorală o constituie cei cca 7.000 membri. Se bazează pe sprijinul populaţiei pro-europene, fiind susţinută şi de foştii colegi din PLDM. Partidul după doctrină se consdideră a fi social-liberal. Partid de centru-dreapta.

Igor Dodon, lider PSRM. Baza electorală o consituie cei cca 9.000 membri. Se bazează pe sprijinul populaţiei pro-Rusia, şi pe cea anti-unioniste. Partidul susţine a fi după ideologie de tip social-democrat, eurosceptic, naţionalist de stânga. Partid de extremă stânga.

Silvia Radu, candidat independent. Baza electorala nedefinita, se afişează a fi un candidat al tuturor categoriilor sociale, etnice, religioase.

Maia Laguta, candidat independent. Fiind activist civic, candidatul se bazează pe populaţia care o simpatizează din acea postură. În 2011 a candidat la funcţia de primar al municipiului Chişinău din partea Partidului „Patrioţii Moldovei” cumulând 0.2 % ceea ce reprezenta 699 voturi.

Ana Guţu, lider Dreapta. Baza electorală o constituie membri Partidul Dreapta (PD), necunoscut. Se bazează pe sprijinul populaţiei unioniste. Partid de extremă dreapta.

Valeriu Ghileţchi, candidat independent. Baza electorală fiind susţinătorii fostului său partid- PLDM, şi cel al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova. A mai candidat în 2001 la alegerile parlamentare anticipate în calitate de candidat independent la funcţia de deputat în Parlamentul RM.